dimecres, 29 de juny del 2011

Clafoutis de cireres o C'est si bon!

La meva Mare sempre diu que una cosa bona dels francesos és que en un obrir i tancar d'ulls et fan un pastís. Diu que pots arribar a casa d'un francès per sorpresa i al cap d'un moment tindràs un pastís acabat de sortir del forn a sobre de la taula.
Suposo que encara té la idea romàntica que ja tenia la seva àvia del "savoir-faire" francès, de "la classe" dels parisins i del romanticisme que emana tot el que va acompanyat d'un "s'il vous plait". I és que, com deia Edith Piaf, "la vie en rose" és molt més bonica.
No sé si tot això són només maneres de pensar d'un passat ja una mica llunyà però la veritat és que a mi, tot el que té a veure amb França, em fa tornar boja. Ja des de petita pensava que les coses eren molt més bones si deies "merci", que el "j'adore" tenia molt més sentit que el "m'encanta" i que l'amor era molt més de veritat si anava acompanyat d'un "je t'aime". Potser és per això que he acabat compartint la vida amb un francès (força atípic però francès al cap i a la fi) i és que ho he d'admetre, sóc una romàntica.


Per setmana Santa vam fer una escapada a Paris i, com no, vaig aprofitar per enganxar el nas als vidres de totes les pastisseries i salons de te de la capital. Ho sap tothom, els francesos són els reis indiscutibles de les postres. Passejant pels carrers de la ciutat vaig passar per davant de la mundialment coneguda Pastisseria Ladurée. Si mai aneu a Paris no deixeu de visitar-la, els seus macarons són excepcionals. Després de mirar-me les pastes durant una bona estona vaig veure una cosa que em va fer encara més il.lusió que el pastisset de gerds que estava a punt de comprar: El llibre amb totes les receptes i secrets de la famosa botiga (ara ve quan les meves amigues diuen: "Estefania, ets una freaky!"). I, com no, vaig caure en la temptació i vaig sortir de la botiga amb una caixeta de macarons i el llibre per embolicar-la. La veritat és que totes les receptes estan molt ben explicades i el llibre és preciós.


El pastís d'avui és la primera recepta que provo de la meva nova bíblia de les postres i uns dolços típicament francesos. L'havia tastat moltes vegades i sempre l'havia trobat molt bo així que quan vaig veure que al llibre sortia la recepta vaig pensar que no podia deixar de provar-la. És facilíssim i perfecte per a l'estiu.

No m'enrotllo més (que avui Déu n'hi do! És tardíssim i se'm tanquen els ulls...) i us deixo la recepta:

Ingredients:
1 llimona
175g de sucre (+ 20g per al motlle)
1 polsim de sal
50g de maicena
50g de farina
3 ous sencers + 2 rovells
30cl de llet
30cl de nata
20g de mantega
500g de cireres

Preparació:

Escalfar el forn a 170º C

1. Rallar la pell d’una llimona. En un bol, barrejar el sucre amb la pell de la llimona, després incorporar la sal, la maicena i la farina. Afegir els ous i els rovells i batre fins que quedi una massa homogènia. Incorporar la llet, la nata i barrejar.
2. Es pot fer amb cireres amb pinyol o sense. Jo les poso senceres ja que així el pastís té més gust i tinc menys feina però podeu treure els pinyols si voleu. Untar el motlle amb mantega i escampar-hi els 20g de sucre. Afegir la barreja i tirar-hi les cireres ben repartides. Ho posem al forn uns 40 minuts. Passat aquest temps ho deixem refredar unes 2 hores a la nevera i ho servim amb sucre glas a sobre.


Segur que us agrada. I és que, C'est si bon!

dimarts, 21 de juny del 2011

Brownie ala Leila o Oh Quin Marron!

Ho he d'admetre, sóc addicta a la xocolata. Bé, sóc addicta als dolços en general però la xocolata em perd. Quan un dia la Leila, una companya de feina, va portar aquest brownie per esmorzar em vaig quedar penjada. Què bo!!!!!! Va ser LOVE AT FIRST TASTE!

Com no, li vaig demanar la recepta i vaig pensar que la faria algun dia, a veure què em sortia. Segur que hi ha un truc i no em surt tovet i bo igual, vaig pensar. Doncs NO! La Leila m'havia avisat i tenia raó, és facilíssim!


És el pastís xollo, les postres perfectes, el brownie que triomfa més que la cocacola, la delícia que tothom vol tastar. De fet, és LA RECEPTA. Un pastís que, una vegada hàgiu fet, no podreu parar de preparar. És fàcil, ràpid i està boníssim. I cada vegada que el fas tothom et demana la recepta. Vaja, que a partir d'ara i com diria la meva amiga Agnès, els Marrons tenen tot un altre sentit ;-) Som fans dels Marrons!

He de dir que aquest post va dedicat a la Patricia. Fa més de dues setmanes que li vaig prometre la recepta i encara no l'havia penjat. Ho sento!!!!!


Ve, deixo de delirar i us deixo amb la recepta de la Leila una mica modificada:

125 sucre
150 mantega
150 Xocolata postres Nestlé (normalment en poso 175 però és extra, no fa falta)
2 ous mitjans
1 culleradeta d'extracte de vainilla (+ una culleradeta de sucre vainillat si en teniu)
70g de farina
1a culleradeta una mica gran de llevat

Escalfem el forn a 150º.

Fonem la xocolata a foc lent en una olleta, hi afegim la mantega i anem barrejant. Afegim el sucre i ho deixem a foc molt baix.

Batem els ous fins que estiguin cremosos i hi aboquem la vainilla (i el sucre vainillat si en tenim).

Afegim els ous a la barreja de xocolata, removem tota l'estona a foc baix. Apaguem el foc i a poc a poc anem afegint la farina i el llevat sense deixar de remenar.

Aboquem la barreja en un motlle quadrat o rodó d'aprox 18 cm. Si el motlle és més gran quedaran uns brownies massa baixets.

Ho posem al forn 30 minuts aprox (depèn del forn i de si us agrada més o menys cru).


Notes:

S'hi poden afegir nous al gust

Faig servir un paper de forn entre el motlle (que es una font quadrada) i el pastís. Él brownie és força tovet i sense el paper costa de desmotllar i tallar. No cal posar mantega al paper de forn ja que és antiadherent.

Si no tenim extracte de vainilla i sucre vainillat en podem posar només un dels dos. Si no en tenim cap tampoc passa res.


Les fotos no són molt bones però és que va ser treure el pastís del forn i va desaparèixer!

Voilà! En voleu un trosset?

divendres, 17 de juny del 2011

Galeta "Olivia" i el meu primer pastís de comunió

Com us vaig explicar ja fa alguns dies, la meva cosina Olivia va fer la comunió i jo em vaig encarregar de posar un toc dolç a la celebració. Poc a poc us aniré posant fotos del gran dia però avui us vull parlar d'unes galetes que vaig fer per regalar al final de la festa. L'Olivia no en sabia res i li van encantar!!!!

Vaig fer la cara amb fondant i la resta amb glassa de sucre.

Són mones, oi?


En vaig haver de fer 80, al final somniava amb nines de comunió i tot, tenia galetes repartides per tota la casa! Així va quedar la caixa amb totes les galetes:


Us deixo també una fotografia del pastís de comunió que vaig preparar. Va ser el meu primer pastís de dos pisos i, tot i que al principi em feia una mica de respecte, va resultar ser molt més fàcil del que semblava.


Era un pa de pessic farcit de buttercream de maduixa (com el pastís Samarreta del Barça)  i forrat amb fondant de núvols. Aquesta vegada, però, enlloc de posar melmelada a la buttercream hi vaig afegir maduixes naturals.


Els nens es van tornar bojos! Encara no havíem fet les fotos i algun trapella ja menjava boletes de fondant!


Al final, va quedar així:


I, tot i que m'estic passant una mica amb les fotos, us en deixo una de la protagonista, que estava moníssima!


Us desitjo a tots un molt bon cap de setmana i un sac ple de coses dolces!

dimecres, 1 de juny del 2011

Pastís Sacher "Només apte per a xocoaddictes"

La meva cosina Olivia va fer la comunió la setmana passada i la seva mare em va demanar que preparés els pastissos. Quan li vaig preguntar què volia em va dir: "El que vulguis però amb molta xocolata". Vaig estar-m'ho rumiant molt i vaig decidir que només hi havia un pastís que pogués fer el pes en un dia com aquell i que, a més, fos bo: El Sacher.

Algun dia dedicaré un post a explicar-vos d'on em ve aquesta fal·lera pels dolços però la veritat és que he crescut envoltada de pastissos, pastes dolces, bombons i caramels i de tots aquests deliciosos tresors el Sacher sempre ha estat un dels meus favorits.

Vaig començar a buscar la recepta adequada i quan vaig trobar la de la Gemma de "La cuina de casa" vaig pensar que l'havia de provar.

El pastís Sacher no és gens difícil de fer però sí una mica entretingut. El resultat, però, val molt la pena!!!!





Bé, us deixo amb la recepta:

Ingredients per a unes 10 persones:

Per fer el ganache de trufa:
160g de nata per muntar
125g de xocolata de cobertura (postres Nestlé per exemple)

Pel pa de pessic:
230g de sucre
100g de d’ametlla en pols
5 ous
50g de farina
25g de cacau en pols
50g de mantega
50g de xocolata al 70% min

Per la part de sobre:
75g de mantega
150ml de nata per muntar
150g de xocolata de cobertura

A més a més:
Almívar (1,5 gots de sucre i dos d'aigua)
Melmelada de gerds


Unes hores abans, preparem el ganache de trufa:
Escalfem la nata líquida a un cassó o al microones. Quan arrenqui el bull, l'aboquem sobre la xocolata trossejada. Esperem uns 2 minuts i barregem bé. Reservem a la nevera unes hores o al congelador una estona si no tenim temps.

Ara respirem a fons i comencem a preparar el pastís:

Primer fem la base de pa de pessic:
Separem les clares i els rovells de tres ous.
Barregem l’ametlla amb 170g de sucre i hi afegim els 3 rovells d’ou. Barregem i hi afegim els 2 ous sencers que faltaven.
Posem la xocolata i la mantega en un bol al microones i ho fem fondre. Una vegada fos, barregem bé totes dues coses i ho aboquem a la barreja anterior.
Muntem les clares a punt de neu amb el sucre que ens queda. Les incorporem amb suavitat a la barreja.
Hi afegim la farina i el cacau tamisats. Si no tenim un aparell de tamisar, posem la farina i el cacau en un colador finet i ho fem caure donant-hi copets a sobre de la barreja.
Preparem una safata de forn amb un paper de forn. El pintem de mantega per evitar que s'enganxi i hi estenem la barreja escampant-la bé. Ha de quedar més o menys d'1 cm de gruix. Ho fem coure al forn (que haurem escalfat abans) uns 8 minuts a 200º.

La part de sobre:
Escalfem la nata líquida com hem fet amb el ganache de xocolata. Quan arrenqui el bull l'aboquem sobre la xocolata i la mantega a trossets. Esperem uns 2 minuts i barregem bé. L'haurem de mantenir calenta fins el moment d’utilitzar.

L'almívar:
Fem bullir en un cassó l'aigua amb el sucre, anem remenant i quan estigui ben barrejat ho deixem un parell de minuts. Apaguem el foc i el deixem refredar.

Una vegada ho tenim tot llest, ja podem començar a muntar:

Tallem les planxes de pa de pessic en tres parts iguals. Ens quedaran tres planxes rectangulars. Posem una base de pa de pessic i la mullem amb l'almívar. Cobrim la planxa de melmelada de gerds i la tapem amb l'altra planxa. Tornem a mullar amb almívar i tapem amb una capa de ganache trufa. N'haurem de posar força, ha de quedar gruixudet. Tapem amb una altra capa de pa de pessic, ho mullem amb l'almívar i hi posem una capa fineta de ganache de trufa. Hi aboquem la xocolata de cobertura i ho deixem refredar a la nevera fins al moment de servir.

La fotografia és del Sacher que vaig fer per la comunió. Com que érem molts vaig multiplicar les racions per 3 i per això el pastís és quadrat i no rectangular.

Ja m'explicareu com ha anat. La recepta queda molt millor si es fa el dia abans.

Bon profit!!!!!

diumenge, 29 de maig del 2011

Pastís Jordi o "Samarreta Campions d'Europa"

La veritat és que avui tenia un post diferent a punt de publicar. Però ahir a la nit el Barça es va proclamar campió d'Europa i he pensat que una victòria així mereixia un post especial.

Avui és l'aniversari del Jordi i divendres la meva amiga Gina va organitzar-li una festa sorpresa per celebrar els 30 anys. Aprofitant que el Jordi és un gran culé i que l'endemà el Barça jugava la final de la champions vaig decidir regalar-li un pastís molt especial: una samarreta del Barça.

Vaig fer la base de pa de pessic i la vaig farcir de crema de maduixa. Després, vaig retallar el pa de pessic amb forma de samarreta i el vaig recobrir de fondant blau, vermell i groc. La veritat és que va ser una feina d'allò més entretinguda però va valdre la pena, crec que al Jordi li va agradar i mmmmm estava boníssim!!!!!


Aquí us deixo la recepta:

Pel pa de pessic vaig fer servir la mateixa recepta que pel pastís "Que me quiten lo bailao" però vaig doblar les quantitats per omplir un motlle rectangular amb la mida d'una safata de forn.

Per la crema de maduixa vaig seguir la recepta de la Chris de Sugarmur amb algunes modificacions:

100 gr. de clares d'ou
200 gr. de sucre glas
300 gr. de mantega
1 polsim de sal
Aroma al gust
Maduixes fresques o melmelada de maduixa

Posem les clares d'ou dins d'una olla o bol que aguanti la calor. Hi afegim el sucre glas i la sal i ho barregem amb unes varetes.
Posem el recipient dins d'una olla al bany Maria sense deixar de remenar y ho deixem al foc fins que el sucre s'hagi dissolt del tot.
Retirem l'olla del foc i la posem dins d'un bol ple d'aigua freda per tallar la cocció.
Passem el contingut a un altre bol i comencem a pujar les clares. Quan la merenga estigui ben pujada, hi afegirem l'aroma escollida i la mantega a temperatura ambient tallada a trossets.
Quan estigui tot remenat, hi afegim la melmelada de maduixes. Si ho volem fer amb maduixes naturals, en triturem unes 12 o 13 i afegim el puré a la crema. Ja tenim la crema de maduixes llesta per posar al pastís!

Això és tot per avui! Espero que us surti una suuuuuper samarreta!


Felicitats Jordi i Visca el Barça!

dimarts, 17 de maig del 2011

Pastís "Que me quiten lo bailao"

El meu amic David va estar vivint a Japó. Quan va tornar va començar a buscar feina i, mentre esperava que el cridessin de la borsa de professors de la Generalitat de Catalunya, va començar a treballar al bus turístic de Barcelona.
La setmana passada el van cridar per fer una substitució a un institut i, per fi, va poder deixar enrere el bus, o buts, com l’hem acabat anomenant.

I per celebrar que podia tancar una etapa i començar-ne una de nova vaig decidir fer-li un pastís. Vam quedar tota la colla per sopar i veure junts el concurs anual d’Eurovisió així que vaig pensar que havia de fer alguna cosa que també tingués a veure amb el festival.

El resultat no em va desagradar:



Vaig fer un bus amb fondant vermell i el vaig acompanyar de les estrelles europees. Al final va quedar un pastís d’allò més infantil però estava boníssim!!!!! I tot i que em va tenir tot el dia entretinguda, és molt fàcil de fer! És el meu segon pastís amb fondant, no està malament, no?

El pa de pessic el vaig fer seguint les instruccions de la Dolors, que ens va fer un curs demostració a la botiga Gadgets Cuina fa un parell de setmanes.

Com que els meus amics són fans de la xocolata el vaig farcir de ganache de trufa tant per dins com per fora. Mmmmmmmm!

Us deixo la recepta i espero que la feu ben aviat!!!!

Ingredients per al pa de pessic :
5 ous
270 gr. de sucre
150 gr. d’oli
250 gr. farina (si és farina amb llevat millor)
170 gr. de iogurt de llimona
1 polsim de sal
1 sobre de llevat

Ingredients per al Ganache de trufa:
160g de nata líquida
125g de xocolata de cobertura

Ingredients per a l’almívar
1 got de sucre
1 got d’aigua

PREPARACIÓ
Barregem amb les varetes els ous i el sucre. Quan s’hagin fet més clarets i hagin crescut una mica hi afegim l’oli i el iogurt. Després hi afegim la farina tamisada, la sal i el llevat.
Ho fem coure al forn a 180º durant uns 35-40 minuts. Abans de treure’l del forn el punxem per comprovar que està ben cuit. Si l’escuradents surt net, ja el tenim a punt!
El traiem i el deixem refredar.
Mentre es fa el pastís preparem la trufa. Posem la xocolata en un bol trencada a trossets, calentem la nata al microones o en un cassó fins que comenci a bullir i l’aboquem a sobre de la xocolata. Ho deixem uns 2 minuts i remenem fins que ens quedi tot ben barrejat. Ho deixem refredar a la nevera una estoneta.
Mentre el pastís es refreda preparem l’almívar. Aboquem en un cassó el sucre i l’aigua i ho deixem a foc màxim remenant fins que arrenqui el bull. El traiem del foc i el deixem refredar.
Quan el pastís ja està ben fred el partim per la meitat horitzontalment. Banyem el tall de pa de pessic de sota amb almívar, l’untem de xocolata i el tapem amb l’altra làmina de pa de pessic. Banyem la capa de dalt d’almívar i aboquem la resta de xocolata per sobre escampant-la bé pels costats.


Podem menjar-lo així decorant-lo per sobre amb fruites, figuretes de sucre, massapà, etc. Jo el vaig cobrir de fondant però ja us explicaré com fer-ho en un altre post. De moment, gaudiu de la xocolata!!!!!!!

dijous, 5 de maig del 2011

Galetes de Pasqua

Durant les vacances de Setmana Santa vaig decidir estrenar-me en el món de les galetes i preparar uns conills de Pasqua per repartir entre els companys de feina i la família.

Fins al moment només havia intentat fer galetes amb fondant i fer servir la glassa em feia una mica de por. Tot i així, vaig respirar fons i vaig decidir provar-ho seguint el pas a pas que la Bea té penjat al seu blog. La veritat és que el resultat no em va decebre gens! És molt fàcil i queda molt bonic.


Per ser les primeres no estan gens malament, oi? Van tenir tan d'èxit que ja tinc uns quants encàrrecs per a les properes setmanes. A veure si en un pròxim post us ho explico.


Us deixo la recepta de les galetes que he fet servir, a veure si us animeu.

Recepta de galetes fàcil:

150g de sucre
140g de mantega pomada
1 ou
1a cullerada d'essència de vainilla
Uns 440g de farina tamisada
1 cullerada de canyella segons el gust

Preparem tots els ingredients i deixem la mantega a temperatura ambient fins que estigui toveta (si la xafem una mica amb una forquilla ha de tenir textura de pomada). Si no tenim temps de deixar-la estovar naturalment podem posar-la al microones un minutet amb la funció de descongelar.

Barregem la mantega i el sucre. Hi afegim l'ou i seguim barrejant. Aboquem la cullerada de vainilla i seguim barrejant fins que estigui tot ben integrat.

Afegim la canyella a la farina i ho tamisem tot. Si no tenim aparell per tamisar, passem la farina per un colador finet. Anem barrejant la farina amb la massa anterior i amassem amb les mans. No he posat una quantitat exacta de farina ja que a mi em varia molt segons el dia. Aneu afegint la farina tamisada poc a poc fins que us quedi una massa que no s'enganxa a les mans.



Una vegada fet això, feu una bola, la tapem amb paper film i la guardem un mínim de 2 hores a la nevera. Si no tenim temps, la podem posar uns 45min al congelador.

Passat aquest temps, la deixem a sobre del marbre de la cuina i deixem reposar uns 15min. Ja estem llestos per començar a fer galetes!

Agafem trossets de massa i els aplanem amb un corró. Han de quedar a uns 5mm de grossor. Tallem les formes més ens agradin amb un tallagaletes i ho anem col•locant a la safata del forn. A sobre de la safata haurem posat un paper de forn i les galetes les col•locarem a sobre, així evitarem tacar el forn i que no s'enganxin les galetes.

Posarem la safata al forn preescalfat uns 15minuts a 150º o fins que veiem que comencen a estar dauradetes. Quan estiguin llestes, les traiem i les deixem refredar a sobre d'una reixeta i llestos!



Podem decorar amb fondant, amb glassa, amb xocolata o menjar-les sense res, només cal deixar volar la imaginació.

Que aprofiti!